Prezi

prezi

Jeg har fått i oppgave å presentere et samhandlingsverktøy på nett. Jeg har valgt å presenterer programmet Prezi. Jeg fikk kjennskap til dette programmet i en forelesning ved høgskolen i Telemark i høst. Vår IKT- lærer viste oss ulike presentasjonsprogrammer. Mange forskjellige programmer som jeg ikke kjente til. Første inntrykket mitt var at dette var et morsomt og lett program å bruke. Et program med uendelig mange muligheter, hvor det bare er fantasien som setter grensene. Det eneste presentasjonsprogrammet jeg hadde erfaring med fra tidligere var Power Point. Prezi føltes som en fjær sammenlignet med mursteinen Power Point. Vil videre i innlegget begrunne hvorfor jeg ser på Prezi som et lettere verktøy å forholde seg til.

Prezi er et verktøy hvor man kan lage presentasjoner. Man kan på en enkel måte bygge oppe en presentasjon ved å bruke bilder, videoer, tekst og legge ved linker. Man kan samle sammen alt det man ønsker å ha med som i et stort tankekart. Så plasserer man det som man ønsker rundt om på et “lerret”. Man bestemmer rekkefølgen på elementene ved hjelp av å dra piler mellom dem fra begynneles til slutt. Man kan også zoome inn og ut på elemenetene på “lerrete” som man selv ønsker.

Legger ved en kort innføring i hvordan Prezi fungerer.

Den enkleste utgaven av Prezi er gratis, men man kan benytte seg av andre versjoner som man må betale for. Jeg tenker at gratisversjonen er mer enn god nok for nybegynnere og elever på barneskolen. Det at det er mulig å benytte seg av Prezi kostnadsfritt gjør at skolens økonomi ikke legger begrensinger på bruken. Dette er et program for alle. I motsetning til Power Point hvor skolene en nødt til å kjøpe seg lisenser.

Når man jobber med Prezi jobber man på nett. Man lager seg en konto og det man lager lagres i en sky. Det har den fordelen at du kan sitte på hvilken som helst pc på hvilket som helst sted å jobbe med presentasjonen så lenge man har tilgang til internett. Noe som er mye bedre enn Power Point hvor man jobber lokalt på en pc. Elevene kan lagre det på sine personlige kontoer på skolen. Da vil man også ha tilgang til arbeidet overalt hvor man har nett, men jobber man med et gruppearbeid blir det sårbart, fordi man blir avhengig av den personen som lagrer presentasjonen. Man unngår også situasjoner hvor eleven har lagret arbeid på hjemmepc´en og får ikke jobbet med det på skolen o.l. Jeg mener at Prezi gir større frihet til brukerne. Man blir ikke avhengig av andre og tilgjengeligheten er større.

Prezi har også den fordelen når man jobber i grupper at alle på gruppen kan jobbe på samme siden i Prezi samtidig. Skal elevene bruke Power Point som verktøy er det gjerne en eller to av de som er på gruppen som lager presentasjonen mens de andre blir passive. Jeg har også lest at Prezi lagrer det du lager automatisk. Å glemme å lagre arbeid er det kanskje mange som kjenner seg igjen i. Jeg ser det som en fordel at man slipper å være urolig og redd for å miste noe av det man har jobbet med. Jeg har kjent følelsen av å ha jobbet en hel kveld med en presentasjon i Power Point og i neste sekund så er alt borte. Det er IKKE gøy.

Jeg har stor tro på dette programmet som et verktøy i undervisningen, både til gruppearbeid og personlige innleveringer. Det jeg ser som eventuelt kan være negativt ved Prezi er at det kan bli veldig mye bevegelse i presentasjonen ved forflytning og zooming. Det kan gjerne ta vekk noe av fokuset på innholdet. Men gjennom veiledning tror jeg elevene vil balansere dette på en god måte. Jeg tror elevene vil synes at det er morsomt og lett verktøy å jobbe med. Jeg gleder meg til å ta det i bruk i praksis.

2 thoughts on “Prezi

  1. Hei. Syns det er bra at du tar det med at Prezi også kan brukes som innlevering. Når jeg skrev om dette tenkte jeg på Prezi som gruppearbeid og presentasjon, men det kan jo selvfølgelig også brukes som innlevering. Også lærte jeg noe nytt i forhold til bloggen, nemlig at man kunne legge ved en film i innlegget. Jeg la bare ved en link, men det er veldig greit at man kan se filmen med det samme. Jeg har heller ikke enda fått testet ut Prezi, men gleder meg til å prøve det ut 🙂

    Like

  2. Fint at du presiserer dette med tilgjengelighet. Alle skoler har mulighet til å bruke gratisversjonen. Jeg tenker også at denne versjonen er god nok til å begynne med. På slutten av innlegget streifer du gjennom med kritisk blikk, og det synes jeg er bra! Jeg ser også at dette kan komme til å forstyrre noen elever, fordi det skjer så mye på samme sted, og en kan gjøre så mye ut av det. Men hvis læreren er bevisst på dette, og gjennom veiledning som du skriver, tror jeg at det kan gå veldig fint likevel. Jeg gleder meg også til å ta det i bruk. Lykke til videre!:)

    Like

Leave a comment